Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

ΣΑΛΑΤΕΣ

Σαλάτα με φινόκιο και μήλα

Υλικά:
2 ρίζες φινόκιο
5 μήλα
χυμός από 1 λεμόνι για τα μήλα
1 ματσάκι τρυφερή ρόκα
½ φλιτζάνι καρύδια
100 γρ. πεκορίνο
Για το dressing:
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Κόβετε το φινόκιο στη μέση και κάθε μισό σε λεπτές φέτες. Κόβετε τα μήλα στη μέση, βγάζετε τα κουκούτσια, κρατάτε μισό μήλο για τη βινεγκρέτ και κόβετε τα υπόλοιπα σε λεπτές φέτες. Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. Ξεπλένετε, στραγγίζετε τη ρόκα και την ψιλοκόβετε. Κόβετε το πεκορίνο σε μικρά κομμάτια.
Ετοιμάζετε το dressing: Ψιλοκόβετε το μισό μήλο, το βάζετε στο πολυμίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιείτε. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τη ρόκα, το φινόκιο, τα μήλα, τα καρύδια και το πεκορίνο. Περιχύνετε με το dressing, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Β. Δρίσκας, Gourmet, Extra, Σαλάτες και Λαχανικά της Άνοιξης



Σαλάτα με πρασινάδες και καρύδια

Υλικά για 8 άτομα
2 πράσινες σαλάτες λόλα ρόσα, χοντροκομμένες
2 κόκκινες σαλάτες λόλα ρόσα, χοντροκομμένες
τα φύλλα από ½ ματσάκι ρόκα
τα τρυφερά φύλλα από 2 αντίδια, χοντροκομμένα
16 ντοματίνια, κομμένα στα 2
2 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα
2 κ.σ. σπόρους ροδιού
Για τη βινεγκρέτ:
3 κ.σ. μπαλσάμικο
9-10 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πρασινάδες. Τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, προσθέτουμε τα ντοματίνια, σκορπίζουμε από πάνω τα καρύδια και τους σπόρους ροδιού.
Βινεγκρέτ: Χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ τα υλικά (λάδι, μπαλσάμικο, μέλι και αλατοπίπερο) μαζί με 1 κ.σ. χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Μ. Λαμπράκη, Γαστρονόμος τ. 42, Οκτώβρης 2009



Γογγύλια στο φούρνο με κρασί και μέλι

Υλικά
4 κ.σ. βούτυρο
1 κιλό γογγύλια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ½ εκ.
αλάτι
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα (Dijon)
1-2 κ.σ. λεμόνι (ή όσο θέλετε)
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο

Εκτέλεση
Ζεματίστε σε βραστό νερό για 5 λεπτά τα γογγύλια και στεγνώστε τα σε πετσέτα. Σε βαθύ τηγάνι, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε λίγα-λίγα τα γογγύλια με το κρεμμύδι, να ροδίσουν. Μεταφέρετέ τα σε πυρίμαχο σκεύος. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200oC. Σε δυνατή φωτιά, αφαιρέστε με ξύλινη σπάτουλα τα καμένα από το τηγάνι, προσθέτοντας κρασί, μέλι και μουστάρδα. Με το κρασί που βράζει, περιχύστε τα γογγύλια και το κρεμμύδι και μεταφέρετε στο φούρνο. Ψήστε 15-20 λεπτά, μέχρι το κρασί να αρχίσει να καραμελώνει. Αν θέλετε, προσθέστε λίγο λεμόνι καθώς θα σερβίρετε, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο.

Α. Κρεμέζη, Gourmet, Ειδική έκδοση του περιοδικού Έψιλον, Ιανουάριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου