Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο
στο βιβλίο της Εύης Λ. Βουτσινά, Γεύση Ελληνική: Καλούδια, Εκδόσεις Καστανιώτη

Υλικά
Κρέμα:
2 λίτρα γάλα
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα 3 λεμονιών
3 αυγά
½ κιλό φύλλα λεπτά
βούτυρο για το άλειμμα
Σιρόπι:
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 ½ ποτήρι του νερού νερό
1 κουταλιά πολύ γεμάτη μέλι
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ

Εκτέλεση
Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνετε το γάλα ζεστό. Ανακατεύετε και βάζετε το μείγμα σε κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα και το σιμιγδάλι. Το μαγειρεύετε απαλά μέχρι να πήξει η κρέμα, αλλά να μην γίνει πάρα πολύ πηχτή, γιατί κρυώνοντας θα πήξει περισσότερο. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει.
Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε το ταψάκι. Βάζετε τα μισά φύλλα από κάτω, βουτυρώνοντας απλόχερα ένα-ένα. Αφήνετε τα φύλλα να περισσεύουν απ’ τα πλάγια του ταψιού για να τα γυρίσετε μετά και να κλείσετε την κρέμα. Ρίχνετε την κρέμα, την απλώνετε ομοιόμορφα παντού και αρχίζετε να στρώνετε τα φύλλα που έμειναν από πάνω, πάντα βουτυρώνοντας ένα-ένα. Πριν βάλετε το τελευταίο φύλλο, γυρίζετε αυτά που περισσεύουν γύρω-γύρω στο ταψί και τα φέρνετε προς το κέντρο. Βουτυρώνετε καλά. Βάζετε τώρα το τελευταίο φύλλο από πάνω και το ραντίζετε με αρκετό νεράκι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 200oC, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Το σιρόπι το έχετε ετοιμάσει από την αρχή για να είναι κρύο. Μόλις βγει το γλυκό απ’ το φούρνο, το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, το σκεπάζετε και το αφήνετε να το απορροφήσει και να γίνει χλιαρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου