Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Βλάχικο γλυκό με 3 φύλλα

Βλάχικο γλυκό με 3 φύλλα
Από τη Βέροια, συνταγή της Δ. Χασιώτου στο βιβλίο της Εύης Λ. Βουτσινά, Γεύση Ελληνική: Καλούδια, Εκδόσεις Καστανιώτη

Φύλλα
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι βούτυρο λιωμένο
νερό χλιαρό
βούτυρο για άλειμμα των φύλλων

Γέμιση
1 κιλό καρύδια κομμένα ψιλά
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλιά κανέλα
¼ της κουταλιάς γαρίφαλο

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3-4 κουταλιές μέλι
3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Το βλάχικο φύλλο: Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίγετε στη μέση ένα πηγαδάκι και ρίχνετε εκεί το αλάτι, το 1 κουταλάκι λιωμένο βούτυρο και αρκετό χλιαρό νερό. Αρχίζετε να ζυμώνετε με τα δάχτυλα. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια κανονική ζύμη. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε μισή ώρα.
Μετά ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μοναδικό χοντρό φύλλο με διάμετρο 1.5 σπιθαμή περίπου. Βουτυρώνετε απλόχερα όλη την επιφάνεια του φύλλου. Το χαράζετε με μαχαίρι σαν μαργαρίτα, δηλαδή ένα στρογγυλό στο κέντρο και 8 κομμάτια το γύρω-γύρω.
Αρχίζετε να διπλώνετε τα κομμάτια πάνω στο κέντρο, το ένα πάνω στο άλλο. Μόλις γυρίσετε το πρώτο, το βουτυρώνετε, βάζετε από πάνω το δεύτερο, το βουτυρώνετε κι αυτό και στη συνέχεια το τρίτο κ.ο.κ. Έρχονται όλα τα φύλλα της μαργαρίτας διπλωμένα στο κέντρο. Βουτυρώνετε και το τελευταίο, το σκεπάζετε με λαδόχαρτο και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά το βγάζετε και το κόβετε σε 3 κομμάτια για να φτιάξετε το γλυκό. Αν θέλετε να φτιάξετε πίτες, κόβετε τόσα κομμάτια όσα είναι τα φύλλα που θέλετε ν’ ανοίξετε.
Για το γλυκό: Ανακατεύετε καρύδια, φρυγανιά και κανελογαρίφαλα σ’ ένα μπολ. Βουτυρώνετε το ταψάκι σας 36no.
Έχετε το ζυμάρι του φύλλου κομμένο σε 3 κομμάτια. Ανοίγετε το πρώτο κομμάτι και το απλώνετε στο ταψί, το βουτυρώνετε καλά και στρώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη μισή γέμιση.
Ανοίγετε το δεύτερο φύλλο, το βάζετε πάνω από τη γέμιση, το βουτυρώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Τέλος ανοίγετε και το τρίτο φύλλο και το βάζετε από πάνω να κλείσει η πίτα. Βουτυρώνετε και το τελευταίο φύλλο και χαράζετε το γλυκό με το μαχαίρι σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια.
Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 200οC για ½ ώρα και μετά τον χαμηλώνετε στους 170ο και ψήνετε μέχρι να γίνει.
Όταν το γλυκό είναι χλιαρό ή κρύο, το περιχύνετε με σιρόπι, που το έχετε βράσει μέχρι να δέσει. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει το γλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου