Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σπιτική κέτσαπ με μέλι

Σπιτική κέτσαπ με μέλι

Υλικά:
3 κιλά ώριμες κόκκινες ντομάτες
4 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
4-6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
3-4 κ.σ. μέλι
1 φλιτζ. καλό μηλόξιδο
1 κ.γ. γαρίφαλα
10 κόκκους μπαχάρι, μισοσπασμένους στο γουδί
2 ξύλα κανέλας
2 φύλλα δάφνης
2 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1-2 κ.γ. πάπρικα
σάλτσα Tabasco, όση θέλετε
αλάτι

Εφαρμογή:
Κόψτε τις ντομάτες στη μέση και ξύστε τις στον τρίφτη του κρεμμυδιού για να πάρετε τον πολτό. Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεστάνετε τον πολτό της ντομάτας με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με το γούστο σας. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για ¾ της ώρας περίπου. Περάστε το μείγμα από μύλο λαχανικών με μεγάλες τρύπες. Καθαρίστε την κατσαρόλα και βάλτε και πάλι μέσα τη σάλτσα. Προσθέστε μέλι, ανάλογα με το γούστο σας και το ξίδι. Δέστε σε τουλπάνι τα γαρίφαλα, το μπαχάρι, την κανέλα και τις δάφνες και προσθέστε τα στη σάλτσα, μαζί με τη μουστάρδα και την πάπρικα. Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά, ανακατώνοντας συχνά για να μην κολλήσει η σάλτσα. Θα πρέπει να δέσει και να μείνει λιγότερη από τη μισή.
Πετάξτε το τουλπάνι με τα μυρωδικά, βάλτε Tabasco, όσο θέλετε, και αλάτι. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση.
Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει και διατηρήστε την σε κλεισμένη γυάλα στο ψυγείο.

Α. Κρεμέζη, Gourmet, Ειδική έκδοση του περιοδικού Έψιλον, Μπάρμπεκιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου