Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Μπακλαβαδάκια βέργας (Λουλέ μπακλαβά)

Μπακλαβαδάκια βέργας (Λουλέ μπακλαβά)
Από τη Μ. Ασία, συνταγή της Χ. Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδου στο βιβλίο της Εύης Λ. Βουτσινά, Γεύση Ελληνική: Καλούδια, Εκδόσεις Καστανιώτη

Υλικά
1 κιλό φύλλα έτοιμα
700 γρ. καρύδια κοπανισμένα
3-4 φρυγανιές τριμμένες
1 κουταλιά κανέλα
400 γρ. βούτυρο γάλακτος

Σιρόπι
½ κιλό ζάχαρη
½ κιλό μέλι
2.5 ποτήρια νερό
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Απλώνετε το φύλλο στο τραπέζι, πασπαλίζετε το μείγμα καρύδι-φρυγανιά-κανέλα. Τυλίγετε τα φύλλα ένα-ένα ή δυο μαζί αν είναι μικρά, χωρίς να τα σφίγγετε, γύρω από τη βέργα που ανοίγετε το φύλλο.
Μόλις τυλιχτεί, σουρώνετε το φύλλο πιέζοντάς το από τις δυο άκρες του, τραβάτε τη βέργα και το βάζετε στο ταψί. Συνεχίζετε μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα φύλλα και να γεμίσει το ταψί.
Καίτε τότε το βούτυρο και με κουτάλι περιχύνετε όλα τα μπακλαβαδάκια, χωρίς τσιγγουνιά. Τα βάζετε στο φούρνο και τα ψήνετε σιγανά, να τραγανίσουν χωρίς να σκουρύνουν.
Φτιάχνετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά μέχρι να δέσει και, όσο είναι ακόμη καυτό, περιχύνετε το γλυκό, που πρέπει στο μεταξύ να έχει κρυώσει τελείως.
Το αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει και μετά το κόβετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου