Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Τα προίοντα της Μελισσας

1. Τα προϊόντα – παράγωγα της κυψέλης
Η σύγχρονη, ορθολογική και οικονομική μελισσοκομική εκμετάλλευση πρέπει να στηρίζεται ει δυνατόν και κατά περίπτωση, στην αξιοποίηση - παραγωγή όλων των προϊόντων της κυψέλης. Αυτά δε δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ευκαταφρόνητα από κάθε άποψη. Ας τα ……. γνωρίσουμε….
• Μέλι
Το μέλι από την αρχαιότητα μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν το μόνο ζαχαρώδες τρόφιμο για τον άνθρωπο. Η άποψη ότι ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου ήταν και είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό, λόγω της γλυκόζης που περιέχει, η οποία είναι άμεσα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μας. Ασκεί ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στο συκώτι και στο πεπτικό μας σύστημα. Επίσης, λόγω της παρουσίας υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) και της υψηλής συγκέντρωσης ζαχάρων έχει καλή αντιβακτηριοστατική δράση.
Σύμφωνα και με την Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου), μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά ευρισκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν.
Η ετήσια παραγωγή μελιού στη χώρα μας ανέρχεται στους 14.000τον. Η μέση ανθρώπινη κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5χλγ/κεφαλή.
Το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
- το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης, κλπ), και
- το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.
Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%) και θυμαριού (15%).
Η διάθεση του μελιού γίνεται από τους μελισσοκόμους είτε άμεσα στον καταναλωτή είτε έμμεσα, μέσω των διαφόρων συνεταιριστικών οργανώσεων και εμπόρων-τυποποιητών.
Η παραγωγή του μελιού και η παραγωγικότητα του μελισσιού και μιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης στο σύνολό της, κατ’επέκταση, εξαρτάται και συναρτάται με πολλούς παράγοντες. Ο καιρός, η χλωρίδα (φυτά), η υγεία και η δυναμικότητα των μελισσιών, αλλά και η τέχνη του μελισσοκόμου είναι από τα βασικότερα. Όσον αφορά στις, λόγω επιρροής των ανωτέρω, διαμορφούμενες παραγωγές; Από 0-100 κιλά ανά κυψέλη.

• Γύρη
Γύρη ονομάζεται το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά, μεγάλης βιολογικής αξίας για τη μέλισσα, αλλά και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρεται ότι ποσότητα 35γρ. γύρης την ημέρα, περίπου μια κουταλιά της σούπας δηλαδή, ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε πρωτεΐνες.
Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και τον μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία και εξασθένηση του οργανισμού.
Η αξιοποίηση – παραγωγή γύρης δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Αν και σχετικά εξειδικευμένη, μπορεί εύκολα να αποτελέσει καλό συμπληρωματικό εισόδημα. Παραγωγές κατά περίπτωση: 3-5 κιλά ανά κυψέλη, αλλά και πολύ περισσότερο…
• Βασιλικός Πολτός
Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για την διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, γι’αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών». Η ονομασία «βασιλικός πολτός» έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Στον βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη-μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.
Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και άλλων χρήσιμων ουσιών, γι’αυτό κι έχει γίνει αντικείμενο πολλών ιατρικών μελετών για τις ευεργετικές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Με πολύ καλό «όνομα» στην αγορά, ο βασιλικός πολτός έχει αυξημένη ζήτηση. Η σωστή, συνεπής ενασχόληση με την παραγωγή του, αν και αρκετά εξειδικευμένη, πλην όμως όχι άγνωστη, μπορεί να δημιουργήσει άριστες προϋποθέσεις οικονομικής στήριξης του μελισσοκόμου. Λείπουν «οργάνωση και η διασφάλιση του καταναλωτή».

• Πρόπολη
Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Το χρώμα της εξαρτάται από τη φυτική της σύσταση, συνήθως όμως είναι καφε-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ.
Η πρόπολη περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβόνες, φλαβονόλες και φλαβονόνες κι έχει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος.
Η πρόπολη αποτελεί μία σχεδόν χαμένη πηγή εισοδήματος. Οι προϋποθέσεις πάντως για την αξιοποίησή της από τον παραγωγό – μελισσοκόμο είναι πλέον ώριμες και δεν πρέπει να αφεθούν να χαθούν οριστικά. Η κατάσταση διαμορφώνεται με «δύο λέξεις» ως εξής:
- Εισαγωγές προϊόντων πρόπολης: πολλές
- Παραγωγή: σχεδόν μηδενική
Κάτι μπορεί και πρέπει να γίνει…
Κερί
Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών, ύστερα από ζύμωση και ανάμιξη με τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι, έχει αντιβιοτικές ουσίες που συμβάλλουν στη συντήρηση του μελιού.
Οι σπουδαιότεροι τομείς χρήσης του μελισσοκεριού είναι οι βιομηχανίες καλλυντικών, κεριών και παραγωγής φύλλων κηρήθρας.
Το κερί συλλέγεται κυρίως από τα σφραγίσματα των κελιών και από τις παλιές κηρήθρες.
Η χώρα μας είναι, μελισσοκομικά, καταναλωτής κεριού και όχι παραγωγός. Αυτό δεν είναι κακό και οφείλεται στις ακολουθούμενες σύγχρονες τεχνικές εξάσκησης της μελισσοκομίας. Ο Έλληνας μελισσοκόμος ωφελείται από την «ανακύκλωση» των κηρηθρών του.
• Δηλητήριο
Το δηλητήριο της μέλισσας είναι το όπλο της μέλισσας εναντίον των εχθρών της. Είναι ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών που επηρεάζει τη φυσιολογία ενός οργανισμού. Η φαρμακευτική του δράση είναι γνωστή από πολύ παλιά. Χρησιμοποιείται με επιτυχία εναντίον της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας, περιορίζει τους ισχιακούς πόνους, την νευραλγία, την νευρομυαλγία, τη μεσοπλεύριο και βρογχική νευραλγία.
Για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, η πιο συχνή μέθοδος χορήγησης του δηλητηρίου είναι με ζωντανές μέλισσες. Γι’αυτό το λόγο, πριν από κάθε θεραπεία με το δηλητήριο της μέλισσας, καλό θα είναι να γίνεται πρώτα ένα τεστ αλλεργίας σ’αυτό.
Η αξιοποίηση του δηλητηρίου ως προϊόντος της κυψέλης στη χώρα μας μάλλον θα αργήσει να επέλθει ή και ίσως δε γίνει ποτέ. Πάντως οι ασχολούμενοι με τη μελισσοκομία συγκαταλέγονται στους πιο υγιείς από πλευράς προβλημάτων ρευματισμών και αρθρίτιδων εργαζόμενους όλων των κλάδων και κατηγοριών! Υπάρχουν αδιάψευστες στατιστικές. Ας μην τις αγνοούμε…

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γ. ΕΙΔΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. Ενημέρωση
Επειδή η επιτυχής άσκηση της μελισσοκομίας απαιτεί γνώσεις και μελέτη των συνθηκών κάθε περιοχής, αναφέρουμε τις πηγές από τις οποίες μπορεί ο ενδιαφερόμενος μελισσοκόμος να ενημερωθεί και να βοηθηθεί.

α) Εκπαίδευση των Μελισσοκόμων
Μελισσοκομικές εκπαιδεύσεις οργανώνονται:
a. Για την Αθήνα: στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στο Μαρούσι ( Κτήμα Συγγρού,
Τηλ: 210.80.11.146 και 210.80.82.467)
b. Για την Περιφέρεια: από τον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», τόσο στα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ που λειτουργούν στις Νομαρχίες της χώρας, όσο και στα πλαίσια του Καν.1221/97, σε συνεργασία με μελισσοκομικούς φορείς. [Τηλ. (210) 8821404-6]

β) Μελισσοκομικά βιβλία υπάρχουν αρκετά και μπορεί κανείς να τα βρει στα ειδικά βιβλιοπωλεία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:
- Πρακτική Μελισσοκομία, Ανδρέας Θρασυβούλου (2001)
- Μελισσοκομία, Επιστήμη και Εφαρμογή, Μ. Υφαντίδης (2000)
- Παθήσεις του μελισσιού, Μ. Υφαντίδης (1995)
- Εχθροί και Ασθένειες , Ανδρέας Θρασυβούλου (1996)
- Από τη ζωή των μελισσών , Karl von Frisch - Μετάφραση Μ. Υφαντίδης (1998)
- Σφήκες, Γιάννη Ρέρρα (2001)
- Μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική, Πασχ. Χαριζάνης (1996)
- Παθολογία των μελισσών, Βασίλης Λιάκος (1993)
- Διαχείριση μελισσοκομείου, Βασίλης Λιάκος (1995)
- Γύρω από τη γύρη, Θαν.Μπίκος (1987)
- Όλα για το μέλι, Θαν. Μπίκος (1991)
- Πρόπολις, Θαν. Μπίκος (2001)
- Μάνα δεν είναι μόνο μία, Θαν. Μπίκος (1999)
- Ασθένειες των μελισσών, Ευθυμ. Νικολιδάκης (1993)
- Η μελισσοκομία χωρίς δάσκαλο, Ν.Ι. Νικολαΐδης (2000)
- Μελισσοκομία, Pierre Jean Prost – Επιμέλεια Θαν. Μπίκος (1980)
- Μελισσοκομία – Παραγωγή και εκτροφή βασιλισσών, Roger A. Morse – Επιμέλεια, Μετάφραση Θαν. Μπίκος (1981)
- Βασιλικός Πολτός, Irene Stein (1988)
- Οι μέλισσες θεραπεύουν, Roch Domerego – Μετάφραση Ειρήνη Ραζή (2002)

γ) Μελισσοκομικά περιοδικά :
- «Μελισσοκομική Επιθεώρηση»
(Διμηνιαίο περιοδικό)
Τ.Θ. 15, Τ.Κ.575 00, Επανομή
Τηλ/Fax: 23920-91575

- «Μελισσοκομικό Βήμα»
(Διμηνιαίο περιοδικό)
Κούμα 4, Τ.Κ.412 22, Λάρισα
Τηλ:2410-53.33.66 & 54.97.24
Fax: 2410-54.97.25

Παράλληλα κυκλοφορούν και μελισσοκομικά περιοδικά ξένου τύπου, όπως: Bee world, American bee journal , Bee culture, Apiacta , κλπ

δ) Μελισσοκομικές πληροφορίες, γενικές και εξειδικευμένες, μπορούν να δοθούν:
- από το Τμήμα Μελισσοκομίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Καπνοκοπτηρίου 6, Τ.Κ.101 76, Αθήνα
Τηλ: 210.212.57.71 & 57.69 &57.62
Fax: 210.82.25.276
- από τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (τοπικοί γεωπόνοι και κτηνίατροι)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Αθηνών, Φειδιππίδου 31, Αμπελόκηποι (τηλ: 210.74.80.545)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Αιτωλοακαρνανίας, Ζάχου Μήλιου 1, Μεσολόγγι (τηλ: 26310-51662)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Αργολίδας, Μπουμπουλίνας 6, Άργος (τηλ: 27520-27376)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Αρκαδίας, Δεληγιάννη 9, Τρίπολη (τηλ: 2710-22.69.67)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Άρτας, Αμβρακίας 7, Άρτα (τηλ: 26810-73761)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Αν. Αττικής, 17ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος (τηλ: 210.66.66.188)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Δυτ. Αττικής, Ερμού 90, Ελευσίνα (τηλ: 210.55.48.904)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Αχαΐας, Πανεπιστημίου 171, Πάτρα (τηλ:2610-45.39.96)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Βοιωτίας, Ικάρου, Λιβαδειά (τηλ:22610-29797)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Γρεβενών, ΚΕΓΕ, Γρεβενά (τηλ: 24690-84054)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Δράμας, Γ.Μαύρου 2, Δράμα (τηλ: 25210-62208)
 Δ/νση Αγρ. Ανάτπυξης Δωδεκανήσου, Πλατεία Δημαρχείου, Ρόδος (τηλ: 22410-55992)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ευβοίας, Παπαναστασίου 10α, Χαλκίδα (τηλ: 22210-22483)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ευρυτανίας, Ιερομνήμονος 10, Καρπενήσι (τηλ: 22370-80248)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ζακύνθου, Ζάκυνθος (τηλ: 26950-49341)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ηλείας, Διοικητήριο, Πύργος (τηλ: 26210-22836)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ημαθίας, Μητροπόλεως 38, Βέροια (τηλ: 23310-28741)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ηρακλείου, Έβανς 60, Ηράκλειο (τηλ: 2810-30.92.12)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Θεσπρωτίας, Διοικητήριο, Ηγουμενίτσα (τηλ: 26650-22896)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, Παπαναστασίου 63, Θεσσαλονίκη (τηλ: 2310-92.08.41)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ιωαννίνων, Διοικητήριο, Ιωάννινα (τηλ: 26510-87112)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Καβάλας, Διοικητήριο, Καβάλα (τηλ: 2510-29.14.65)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Καρδίτσας, Φειδίου 6, Καρδίτσα (τηλ: 24410-40255)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Καστοριάς, Διοικητήριο, Καστοριά (τηλ: 24670-29624)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Κέρκυρας, Ι. Θεοτόκη 9η παρ., Κέρκυρα (τηλ: 26610-89182)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Κεφαλληνίας, Διοικητήριο, Αργοστόλι (τηλ: 26710-22225)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Κιλκίς, Διοικητήριο, Κιλκίς (τηλ: 23410-22343)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Κοζάνης, Διοικητήριο, Κοζάνη (τηλ: 24610-67446)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Κορινθίας, Κολιάσου 36, Κόρινθος (τηλ: 27410-83670)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Κυκλάδων, Σύρος (τηλ: 22810-81063)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Λακωνίας, Μενελάου 72, Σπάρτη (τηλ: 27310-23027)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Λάρισας, Διοικητήριο, Λάρισα (τηλ: 2410-59.72.62)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Λασιθίου, Αγ. Νικόλαος (τηλ: 28410-98304)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Λέσβου, Καραντώνη 2, Μυτιλήνη (τηλ: 22510-46664)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Λευκάδας, Στρ. Τσέγιου 9, Λευκάδα (τηλ: 26450-21735)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Μαγνησίας, Διοικητήριο, Βόλος (τηλ: 24210-75216)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Μεσσηνίας – Τριφυλίας, Κυπαρισσία (τηλ: 27610-22530)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Διοικητήριο, Καλαμάτα (τηλ: 27210-95831)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ξάνθης, Διοικητήριο, Ξάνθη (τηλ: 25410-71133)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Πειραιώς, Καραολή & Δημητρίου 15, Πειραιάς (τηλ: 210-41.77.566)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Πέλλας – Έδεσσα, Διοικητήριο, Έδεσσα (τηλ: 23810-37260)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Πέλλας – Γιαννιτσά, Βενιζέλου 61, Γιαννιτσά (τηλ: 23820-26196)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Πιερίας, 28ης Οκτωβρίου 40 (τηλ: 23510-69114)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Πρέβεζας, Πρέβεζας 28, Πρέβεζα (τηλ: 26820-28930)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ρεθύμνου, Ζαμπελίου 32, Ρέθυμνο (τηλ: 28310-53462)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ροδόπης – Έβρου (ΝΔ Ροδόπης), Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή (τηλ: 25310-37756)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ροδόπης – Έβρου (Επ.Β.Έβρου), Ορεστιάδα (τηλ: 25520-23433)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ροδόπης – Έβρου (ΝΔ Β.Έβρου), Καραολή & Δημητρίου 40 (τηλ: 25510-20544)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Σάμου, Σάμος (τηλ: 22730-91422)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Σερρών, Σέρρες (τηλ: 23210-59967)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Τρικάλων, Λαρίσης 31, Τρίκαλα (τηλ: 24310-46305)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Φθιώτιδας, Ελ.Βενιζέλου 1, Λαμία (τηλ: 22310-30941)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Φλώρινας, Διοικητήριο, Φλώρινα (τηλ: 23850-46063)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Φωκίδας, Άμφισσα (τηλ: 22650-28287)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Χαλκιδικής, Πολύγυρος (τηλ: 23710-39270)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Χανίων, Σφακίων 26, Χανιά (τηλ: 28210-28044)
 Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Χίου, Πολυτεχνείου 13, Χίος (τηλ: 22710-44269)
- από τα 14 Κέντρα Μελισσοκομίας που εδρεύουν σε αντίστοιχους μελισσοκομικούς φορείς και λειτουργούν στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος «βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας του μελιού» (Καν.1221/97) και την ΟΜΣΕ, όπως φαίνονται παρακάτω:
i. Κ.Μ. ΠΑΣΕΓΕΣ : Κηφισίας 16, ΤΚ. 115 26, Αμπελόκηποι (Τηλ: 210-74.88.639)
ii. Κ.Μ. Κεν.Μακεδονίας: 26ο χλμ. Εθν. Οδού Θεσ/κης-Πολυγύρου, ΤΚ.570 06, Βασιλικά Θεσ/κης (Τηλ: 23960-23362 & 23318)
iii. Κ.Μ. Χαλκιδικής : Μελ/κός Συν/σμός Νικήτης, ΤΚ.630 88, Νικήτη (Τηλ: 23750-20111-3)
iv. Κ.Μ. Αν.Μακεδονίας-Θράκης: Αγρ. Μελ/κός Συν/σμός Ν.Έβρου, ΤΚ.685 00 Γεμιστή Φερρών
Έβρου (Τηλ: 25550-88802)
v. Κ.Μ. Δυτ. Μακεδονίας: Μελ/κός Συν/σμός Έδεσσας, Ίωνος Δραγούμη 42, ΤΚ.582 00,Έδεσσα (Τηλ: 23810-20118)
vi. Κ.Μ. Βορείου Αιγαίου: Μελ/κός Συν/σμός Λέσβου, ΤΚ. 811 00 Μυτιλήνη (Τηλ: 22510-44824)
vii. Κ.Μ. Θεσσαλίας: Μελ/κός Συν/σμός Βόλου, Άνθιμου Γαζή 142, ΤΚ.382 21 Βόλος (Τηλ: 24210-32946)
viii. Κ.Μ. Στερεάς Ελλάδας: Μελ/κός Συν/σμός Χαλκίδας, Ηλία Αφεντάκη 52, ΤΚ.341 00 Χαλκίδα (Τηλ: 22210-20507)
ix. Κ.Μ. Ηπείρου & Αιτ/νίας: Μελ/κός Συν/σμός Ν.Αιτ/νίας, Δασκαλοπούλου 45, ΤΚ.301 00 Αγρίνιο (Τηλ: 26410-32604)
x. Κ.Μ. Δυτικής Ελλάδας: Μελ/κός Συν/σμός Πατρών, Θεοδώρου Τριάντη 16, ΤΚ. 263 35 Πάτρα
(Τηλ: 2610-27.75.03)
xi. Κ.Μ. Πελοποννήσου: Μελ/κός Συν/σμός Ν.Αρκαδίας, Δεκάζου 5, ΤΚ.221 00 Τρίπολη (Τηλ: 2710-24.33.52)
xii. Κ.Μ. Κρήτης: Μελ/κός Συν/σμός Ηρακλείου, Λεωφ.62 Μαρτύρων και Ιλιάδος, ΤΚ.715 00 Ηράκλειο (Τηλ: 2810-26.15.63)
xiii. Κ.Μ. Αττικής & Κυκλάδων: Ένωση Αγρ. Συν/σμών Ν.Κυκλάδων, Πύλης 4, ΤΚ.185 31 Πειραιάς (Τηλ: 210-41.23.885 & 41.20.125)
xiv. Κ.Μ. Δωδεκανήσου: Μελ/κός Συν/σμός Καλύμνου, ΤΚ. 852 00 Κάλυμνος (Τηλ: 22430-59188)
xv. ΟΜΣΕ: Κούμα 4, ΤΚ.412 22 Λάρισα (Τηλ: 2410-53.33.66 & 54.97.24)
- από το ηλεκτρονικό δίκτυο Melinet, στη διεύθυνση: www.melinet.gr
- από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: www.minagric.gr

2. Μελισσοκομικά Εργαστήρια για αποστολή δειγμάτων και αντιμετώπιση ασθενειών των μελισσιών:
α. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εργαστήριο Μελισσοκομίας
Ιερά Οδός 75, Τ.Κ.118 55, Αθήνα
Τηλ: 210.52.94.561
β. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εργαστήριο Μελισσοκομίας
Τ.Κ.540 06-Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310-99.25.32
γ. Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νόσων Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων
Νεαπόλεως 25, Τ.Κ.153 41, Αγ. Παρασκευή
Τηλ: 210.63.99.366 & 65.50.947

3. Εργαστήρια για ανάλυση μελιού:
α. Γενικό Χημείο του Κράτους (Τσόχα 16, Τ.Κ.115 21, Αθήνα)
- Χημική Υπηρεσία, Τμήμα Γ΄ (Τηλ: 210.64.79.357)
- Χημική Υπηρεσία, Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων (Τηλ: 210.64.79.308-9)
β. Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης
26ης Οκτωβρίου 66, Τ.Κ.546 27, Θεσσαλονίκη (Τηλ: 2310-56.60.50)
γ. Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών ( Νεαπόλεως 25, Τ.Κ. 153 41, Αγ. Παρασκευή)
- Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων, Τμήμα Μελιού (Τηλ: 210.60.10.903)
- Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων, Τμήμα Καταλοίπων (Τηλ: 210.60.13.899)

δ. Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων
Μάρκου Μπότσαρη 66, Χανιά (Τηλ: 28210-96189)

ε. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων (ΕΘΙΑΓΕ)
Σοφ. Βενιζέλου 1, Λυκόβρυση, Αθήνα (Τηλ: 210.28.45.940)

4. Μελισσοκομικές Οργανώσεις
Στον χώρο της μελισσοκομίας δραστηριοποιούνται οι παρακάτω φορείς:
α) Συνεταιριστικοί φορείς
ΠΑΣΕΓΕΣ
Κηφισίας 16, ΤΚ. 115 26
Αμπελόκηποι
Τηλ: 210-7.75.789 & 77.83.712
Υπάρχουν 2 Κοινοπραξίες Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών, οι:
- Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας
«ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ»
26ο χλμ. Εθν. Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου
Τ.Κ. 570 06 , Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Τηλ: 23960-23362 & 23318

- Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Κρήτης
ΒΙΟ.ΠΑ. Χανίων
Τηλ: 28210-80150-1

Επίσης υπάρχουν περί τους 80 μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς, εκ των οποίων άλλοι είναι μέλη των 2 Κοινοπραξιών και της ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλοι όχι.

β) Συνδικαλιστικοί φορείς
- ΟΜΣΕ (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας)
Κούμα 4, ΤΚ.412 22 Λάρισα
Τηλ: 2410-53.33.66 & 54.97.24

Η ΟΜΣΕ έχει στη δύναμή της περί τους 70 μελισσοκομικούς συλλόγους.

γ) Ένωση επαγγελματιών μελισσοκόμων Ελλάδος
26ο χλμ. Εθν. Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου
Τ.Κ. 570 06 , Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Τηλ: 23960-23362 & 23318


δ) Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητών-Συσκευαστών-Εξαγωγέων Μελιού
Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ
Αρκαδίας 18, Περιστέρι
Τηλ: 210-57.51.896-8
ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΟΤΑΝ:
• υπάρχει χειμώνα-καλοκαίρι καπνιστήρι στο αυτοκίνητό σου

• το μπαρμπρίζ του αυτοκινήτου σου έχει κίτρινες βούλες

• στο τιμόνι του αυτοκινήτου σου υπάρχουν στίγματα από πρόπολη

• κάθε φορά που οδηγείς στην εξοχή λες πάνω από πέντε φορές '' τι ωραίο μέρος για μελίσσια''.

• κάνεις βόλτα στην φύση για να δείς ποιά λουλούδια άνθισαν.

• κάθεσαι σε παγκάκι στο πάρκο και μετράς πόσες μέλισσες επισκέφτκαν τα διπλανά λουλούδια.

• πας για διακοπές και ρωτάς τον ξενοδόχο''εδώ κοντά έχει κανείς μελίσσια''.

• πας στο σούπερ μάρκετ για χλωρίνη και ελέγχεις τις τιμές στα ράφια με το μέλι.

• δεν στεναχωριέσαι το καλοκαίρι εάν βρέχει τα σαββατοκύριακα.

• είσαι μονίμως αργοπορημένος το καλοκαίρι στα ραντεβού σου.

• δεν έχεις καθόλου χρόνο να πας στον γιατρό αλλά μπόλικο για να επισκεφτείς κάποιον που μόλις απέκτησε το πρώτο του μελίσσι.

• έχεις κάνει πιο πολλά ξενύχτια στο μελισσοκομείο, από τι για τα παιδιά σου ή στα μπαράκια.

• τσιμπάει μέλισσα ένα γνωστό σου και παίρνει εσένα πρώτα τηλέφωνο.

• οι φίλοι σου νομίζουν οτι σε γνωρίζουν οι μέλισσες σου.

• όλοι νομίζουν ότι ο αγαπημένος σου σκηνοθέτης είναι ο Αγγελόπουλος και όσοι δεν ξέρουν το όνομασου σε φωνάζουν ''Μελισσά'' ή ''Αγγελόπουλε''.

• βλέπεις μια μέλισσα πάνω σε ένα λουλούδι και προσπαθείς να καταλάβεις έαν είναι δικιά σου ή όχι.

• έχεις πείσει γνωστούς και μή ότι το δικό σου μέλι ειναι το πιό καλό απ'όλα.

• ΠΕΡΝΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΟΥ, ΛΙΓΑ Η ΠΟΛΛΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΠΑΣ.