Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ

Μούσλι με γιαούρτι και μέλι

1 κούπα γιαούρτι
1 κούπα δημητριακά
1/3 ψημένα αμύγδαλα ή φουντούκια
3 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. βανίλια σε υγρή μορφή
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κούπα διάφορα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Προσθέστε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το μέλι, τη βανίλια και το λεμόνι, ανακατέψτε και μοιράστε το μείγμα σε μικρά μπολάκια. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο σε μικρά μπολάκια. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο και λίγο πριν σερβίρετε το πρωινό ρίξτε τα μούσλι και τα αποξηραμένα φρούτα. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα αποξηραμένα φρούτα με φρέσκα και δημιουργήστε άπειρους συνδυασμούς γεύσεων. Αντικαταστήστε το χυμό του λεμονιού με χυμό από πορτοκάλι ή μανταρίνι και αντί για μέλι βάλτε σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας, marple syrup ή ακόμα και πετιμέζι.

Α. Λάγος, Gourmet, Ειδική έκδοση του περιοδικού Έψιλον, Μάρτιος 2009

Γκοφρέτα με νιφάδες καλαμποκιού

Υλικά:
1 κούπα νιφάδες καλαμποκιού
1 κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα
½ κούπα ινδοκάρυδο
¼ κούπας βρώμη
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κούπας μαύρη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένες μπανάνες ή βερίκοκα

Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε μαζί τις νιφάδες καλαμποκιού, τα αμύγδαλα, το ινδοκάρυδο, τη βρώμη και το αλεύρι. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μέλι και βράστε για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά. Προσθέστε το μείγμα με τις νιφάδες καλαμποκιού και ανακατέψτε καλά. Βάλτε σε ένα ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλας και απλώστε πάνω το μείγμα προσέχοντας να έχει περίπου 2 εκ. πάχος και ψήστε την γκοφρέτα για 20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς και κόψτε σε κομμάτια. Για να γίνει η γκοφρέτα πιο τραγανή, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα από τις νιφάδες καλαμποκιού με νιφάδες ρυζιού. Λιώστε σε μπεν μαρί σοκολάτα (μπίτερ, γάλακτος ή λευκή) και αλείψτε τις γκοφρέτες για μια γρήγορη και απολαυστική λιχουδιά.



Μάφιν με νιφάδες δημητριακών και μέλι

Υλικά:
Λάδι
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα αλεύρι ολική άλεσης για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νιφάδες βρώμης
90 γρ. βούτυρο
¼ της κούπας μέλι
1 ¼ κούπες κρέμα γάλακτος
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο

Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Ψεκάστε ελαφρώς με λάδι τις φόρμες για τα μάφιν. Τοποθετήστε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε μαζί με τη ζάχαρη και 3/4 της κούπας βρώμη. Σε κατσαρολάκι λιώστε μαζί το βούτυρο με το μέλι. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά. Σε μια κανάτα ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με το ελαφρά χτυπημένο αβγό. Στο μείγμα με τα στεγνά υλικά, κάντε μια ‘τρύπα’ και προσθέστε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και το αβγό, όλο μαζί. Ανακατέψτε με ήρεμες κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Με κουτάλι μοιράστε σε ίσες ποσότητες το μείγμα στις φόρμες των μάφιν. Όσες νιφάδες βρώμης μας έχουν μείνει, τις μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω στα μάφιν. Ψήστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη. Αφήστε τα στο σκεύος 5 λεπτά για να κρυώσουν. Για να κρυώσουν εντελώς, τοποθετήστε τα σε μια σχαριέρα

Χρήσιμη συμβουλή: Αν ανακατέψετε υπερβολικά το μείγμα με το βούτυρο, τα μάφιν σας θα γίνουν στενά και λαστιχωτά. Χρησιμοποιήστε γάλα αντί για βούτυρο αν προτιμάτε. Τα συγκεκριμένα μάφιν σερβίρονται καλύτερα ζεστά.

Μ. Σιδηροπούλου, Gourmet, Ειδική έκδοση του περιοδικού έψιλον, Φεβρουάριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου