Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τροφοδότηση με ζάχαρη

Τροφοδότηση με κρυσταλλική ζάχαρη

Πότε εφαρμόζεται :
Όταν χρειάζεται να διεγερθεί η ωοτοκία της βασίλισσας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς εφαρμόζεται :
Η κρυσταλλική ζάχαρη τοποθετείται πάνω στους κηρηθροφορείς ή σε ρηχά πιατάκια - τροφοδότες μέσα στην κυψέλη ή μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού καλύμματος. Το εσωτερικό κάλυμμα στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχει άνοιγμα ώστε να μπορούν οι μέλισσες να παίρνουν τη ζάχαρη.

Πλεονεκτήματα :
• είναι γρήγορη μέθοδος.
• και δεν προκαλεί λεηλασίες.
Μειονεκτήματα :
• απαιτεί επιπρόσθετη εργασία από τις μέλισσες, οι οποίες για να πάρουν την κρυσταλλική ζάχαρη πρέπει πρώτα να τη διαλύσουν με τις σιαγονικές τους εκκρίσεις.
• περίπου 20% της ζάχαρης καταναλίσκεται ως ενέργεια στην προσπάθεια των μελισσών να μετατρέψουν τη ζάχαρη σε "μέλι".
• αρκετή ζάχαρη δε χρησιμοποιείται, αλλά πετιέται μακριά από την κυψέλη.
Προφυλάξεις :
• οι μέλισσες θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους άφθονο νερό, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαλύσουν τη ζάχαρη
• οι μέλισσες λαμβάνουν την κρυσταλλική ζάχαρη μόνο όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση


Τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο


Δ. Τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο

Πότε εφαρμόζεται :
Το ζαχαροζύμαρο δίνεται στα μελίσσια περισσότερο για διέγερση και λιγότερο για τη δημιουργία αποθεμάτων τροφής.
Είναι χρήσιμο για τη συντήρηση του μελισσιού και τη δημιουργία μεγάλου πληθυσμού μελισσών γεγονός που επιτυγχάνεται με τη συνεχή διέγερση της βασίλισσας.
Όπως και όλα τα είδη τροφοδότησης, δεν εφαρμόζεται τις εποχές του έτους που το μελίσσι συλλέγει και αποθηκεύει μέλι προοριζόμενο για τρύγο.

Προετοιμασία ζαχαροζύμαρου :
Το ζαχαροζύμαρο παρασκευάζεται με μέλι και κρυσταλλική ζάχαρη, η οποία έχει αλεστεί και έχει μετατραπεί σε άχνη.
Το μέλι θερμαίνεται και τοποθετείται λίγο - λίγο στην ζάχαρη άχνη, ενώ ταυτόχρονα το μίγμα ζυμώνεται. Συνήθως η αναλογία ζάχαρης και μελιού είναι 2,5:1. Προστίθεται μέλι ή ζάχαρη ανάλογα, ώστε το τελικό προϊόν να μην κολλά στα δάκτυλα.

Προφυλάξεις :
• δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη άχνη του εμπορίου, γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό αμύλου, το οποίο είναι τοξικό για τις μέλισσες
• το ζαχαροζύμαρο παρασκευάζεται με μέλι και ζάχαρη άχνη. Δεν συνίσταται η αντικατάσταση του μελιού με γλυκόζη εμπορίου, η οποία περιέχει υψηλό ποσοστό δεξτρινών, οι οποίες είναι άπεπτες από τις μέλισσες
• η προσθήκη νερού, κατά την παρασκευή του ζαχαροζύμαρου, θα οδηγήσει στην κρυστάλλωσή του, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε οι μέλισσες δεν θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν.
Πλεονεκτήματα :
• Το ζαχαροζύμαρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ώστε να διατηρηθεί ο γόνος και ο πληθυσμός του μελισσιού σε υψηλά επίπεδα.
• Η καθημερινή τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας επεμβάσεων όπως η βασιλοτροφία, η συνένωση, η εισαγωγή βασιλισσών κ.ά.
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όταν υπάρξει ανάγκη.
Μειονεκτήματα :
• Η χρησιμοποίηση μελιού στο ζαχαροζύμαρο ενέχει τον κίνδυνο διάδοσης ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου