Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Χοιρινό με σάλτσα εσπεριδοειδών και μέλι

Χοιρινό με σάλτσα εσπεριδοειδών και μέλι

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κρέας από μπούτι χωρίς κόκαλο
ξύσμα και χυμός από 3 πορτοκάλια
ξύσμα και χυμός από 3 λάιμ
1 κ.γ. κόλιαντρος
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. ρίγανη
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κ.σ. πετιμέζι ροδιού ή 1 κ.σ. μπαλσάμικο
2-3 κ.σ. μέλι
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση:
Κόβετε το κρέας σε μερίδες. Ανακατεύετε σε μπολ ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και των λάιμ, τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το πετιμέζι ροδιού. Αφήνετε το κρέας στη μαρινάδα για 4-5 ώρες, διατηρώντας το στο ψυγείο. Στραγγίζετε το κρέας από τη μαρινάδα και την κρατάτε για το μαγείρεμα. Σοτάρετε το κρέας με το κρεμμύδι σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Το γυρίζετε για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και το αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με τη μαρινάδα και μεταφέρετε το φαγητό σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ώρα και 45 λεπτά. Όταν ψηθεί, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, περιχύνετε με το μέλι και ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο για ακόμα 10 λεπτά. Περνάτε από το σουρωτήρι τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και τη σερβίρετε με το κρέας.
Για τη γαρνιτούρα: Καθαρίζετε και κόβετε σε μπαστουνάκια τα καρότα και τις πατάτες. Τα σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αλατίζετε, τα αδειάζετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε στο γκρίλ για 10 λεπτά.

Β. Δρίσκας, Gourmet, Ειδική έκδοση του περιοδικού έψιλον, Φεβρουάριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου