Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ριζό. Ο πατήρ Ιωάννης Βασιλειάδης, τον οποίο ευχαριστούμε, μας μίλησε για τη σημασία του κεριού στην Εκκλησία. Οι μικροί δημοσιογράφοι ανέλαβαν δράση και πήραν την ακόλουθη συνέντευξη από τον παπα – Γιάννη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες θρησκείες χρησιμοποιούν το κερί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ορθόδοξοι και οι Καθολικοί χρησιμοποιούν το κερί στην εκκλησία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πότε χρησιμοποιείται το κερί στην Εκκλησία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πριν από χίλια χρόνια και παραπάνω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι συμβολίζει το κερί για την Εκκλησία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως είναι ίσια η λαμπάδα και καίγεται ίσια, έτσι και η ζωή του χριστιανού πρέπει να είναι σύμφωνη με το λόγο του Θεού. Δεν πρέπει να φεύγουμε από το δρόμο του Θεού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πού προμηθεύεστε το κερί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα παλιά χρόνια το κερί το έφτιαχνε η ίδια η εκκλησία. Τώρα το προμηθευόμαστε από το κηροπλαστείο της Μητρόπολης της Έδεσσας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί σβήνουν τα κεριά και δεν τα αφήνουν να καούν μέχρι το τέλος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα κεριά κανονικά πρέπει να τα αφήνουμε να λιώσουν μέχρι το τέλος. Όταν έρχονται πολλοί πιστοί στην εκκλησία και το μανουάλι είναι μικρό, δε χωρούν όλα τα κεριά. Γι’ αυτό σβήνουν μερικά κεριά, για να μπορούν να ανάψουν όλοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος παραγγέλνει τα κεριά για την εκκλησία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ίδιος ο παπάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είδος κεριού χρησιμοποιούμε στην εκκλησία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χρησιμοποιούμε το καθαρό κερί μέλισσας. Δε σπάει, το χρησιμοποιούμε το χειμώνα, γιατί δεν καπνίζει. Το χρησιμοποιούμε από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε κερί παραφίνης, γιατί δε λυγίζει. Αυτό το κερί καπνίζει, αλλά δεν μας πειράζει, γιατί το καλοκαίρι έχουμε τα παράθυρα της εκκλησίας ανοιχτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί το καθαρό κερί έχει κίτρινο φιτίλι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως με ενημέρωσαν από το κηροπλαστείο της Έδεσσας, το Υπουργείο Οικονομικών τους αναγκάζει να χρησιμοποιούν κίτρινο φιτίλι στο καθαρό κερί.

Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης

1 σχόλιο:

  1. Όπως είναι ίσια η λαμπάδα και καίγεται ίσια, έτσι και η ζωή του χριστιανού πρέπει να είναι σύμφωνη με το λόγο του Θεού. Δεν πρέπει να φεύγουμε από το δρόμο του Θεού.

    πολυ καλο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή