Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΜΑΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αιγαίο Πέλαγος ονομάστηκε έτσι από το βασιλιά της Αθήνας Αιγαία. Ο γιος του ο Θησέας πήγε στην Κρήτη, για να σκοτώσει το Μινώταυρο και υποσχέθηκε στον πατέρα του πως, αν γυρίσει νικητής, θα αλλάξει τα πανιά του πλοίου του από μαύρα σε άσπρα.

Ο Θησέας σκότωσε το Μινώταυρο αλλά στο γυρισμό ξέχασε να αλλάξει τα πανιά του. Ο πατέρας του, που τον περίμενε στο ακρωτήριο Σούνιο, μόλις είδε το καράβι με τα μαύρα πανιά, από την απελπισία του έπεσε στο πέλαγος και πνίγηκε. Από τότε το πέλαγος ονομάστηκε Αιγαίο.

ΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ο Αισχύλος, ο μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαίας Αθήνας, λέει ότι στην αρχή το Ιόνιο λεγόταν «κόλπος της Ρέας» και ότι πήρε το σημερινό του όνομα, όταν το διέσχισε η Ιώ, η όμορφη ιέρεια που αγάπησε ο Δίας. Αντίθετα, ένας άλλος αρχαίος συγγραφέας, ο Θεόπομπος, ισχυρίζεται ότι το όνομα του πελάγους προέρχεται από τον Ίωνα, έναν αρχαίο βασιλιά της περιοχής.

ΤΟ ΙΚΑΡΙΟ

Ο Ίκαρος ήταν πρόσωπο της αρχαίας μυθολογίας και γιος του μυθικού τεχνίτη Δαίδαλου, που εργαζόταν στην αυλή του Μίνωα, όπου είχαν έλθει διωγμένοι από την Αθήνα. Έκαναν πολλές οικοδομές, αγάλματα και τον περίφημο λαβύρινθο. Αργότερα ο Μίνωας τους έριξε στη φυλακή, γιατί υποψιάστηκε πως ο Δαίδαλος βοήθησε την Αριάδνη να γλιτώσει το Θησέα που σκότωσε το Μινώταυρο.

Τους έκλεισε στο λαβύρινθο και, για να κάνει αδύνατη τη δραπέτευσή τους, έβαλε ισχυρή φρουρά. Τότε ο Δαίδαλος έκανε ένα σχέδιο, να πετάξουν με φτερά από κερί. Πριν φύγουν, συμβούλεψε τον Ίκαρο να μην πετάει ούτε χαμηλά ούτε ψηλά, γιατί στην πρώτη περίπτωση θα έβρεχε τα φτερά η θάλασσα και θα βάραιναν, ενώ στη δεύτερη ο ήλιος θα έλιωνε το κερί και θα ‘πεφτε.

Ο Ίκαρος δεν άκουσε τη συμβουλή του πατέρα του, και από ενθουσιασμό πετούσε όλο και πιο ψηλά. Κάποτε το κερί έλιωσε, τα φτερά ξεκόλλησαν κι ο Ίκαρος έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε το πέλαγος πήρε το όνομά του, όπως και το κοντινό νησί Ικαρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου