Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πως να γίνετε «οικολογική» μητέρα Θηλασμός σημαίνει οικολογία!

Μπορεί στην καθημερινότητά μας να κάνουμε προσπάθειες για ανακύκλωση και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν μια γυναίκα γίνει μητέρα. Εμείς σας παραθέτουμε δέκα προτάσεις για να σας βοηθήσουμε να γίνετε οικολογική μητέρα, επενδύοντας πραγματικά στο μέλλον του μωρού σας.

1. Χρησιμοποιείτε πάνες πολλαπλών χρήσεων
Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια βρεφικές πάνες πετιούνται κάθε βδομάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες καταλήγουν σε χωματερές, όπου χρειάζονται γύρω στα 500 χρόνια για να αποσυντεθούν; Αναμφίβολα οι πάνες μιας χρήσης είναι η εύκολη λύση, ωστόσο δεν είναι το πιο φιλικό για το περιβάλλον προϊόν. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι πάνες πολλαπλής χρήσης αποτελούν τη νέα τάση. Ξεχάστε τα παλιά δύσχρηστα πετσετάκια. Σήμερα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από πραγματικές πάνες πιο εύχρηστες από ποτέ. Τρελαίνεστε στη σκέψη ότι θα πλένετε τα κακά του;
Μην ανησυχείτε. Θα βρείτε πάνες με βιοδιασπώμενη επένδυση, την οποία αφαιρείτε και πετάτε μαζί με τις ακαθαρσίες. Μετά τις πλένετε κανονικά στο πλυντήριο. Ίσως βέβαια αυτό σημαίνει περισσότερες πλύσεις, όμως μακροπρόθεσμα οι πάνες πολλαπλών χρήσεων είναι πολύ πιο οικονομικές.
2.
Προτιμήστε τις οργανικές τροφές
Οι οργανικές τροφές είναι οι καλύτερες για το μωρό σας, γιατί περιέχουν συστατικά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χωρίς συνθετικά λιπάσματα και χημικά παρασιτοκτόνα. Σήμερα είναι αρκετά εύκολο να βρείτε οργανικές τροφές στο εμπόριο. Αν και είναι πιο ακριβές από τις συμβατικές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος ετοιμάζοντας μόνη σας τα γεύματα του μωρού σας από τη μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων που θα βρείτε σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και ειδικά καταστήματα. Στην κουζίνα ολοταχώς, λοιπόν!
3. Φροντίστε το δέρμα του
Επιλέγοντας οργανικά ή φυσικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος του μωρού σας, το μπάνιο του και την αλλαγή της πάνας, θα προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του από συνθετικά προϊόντα που προκαλούν ερεθισμούς και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνετε το περιβάλλον.
4. Ντύστε το οικολογικά από την κορυφή ως τα νύχια
Σκεφτείτε οικολογικά ακόμη και όταν οργανώνετε την γκαρνταρόμπα του μικρού. Η μη οργανική αγροκαλλιέργεια δεν αφορά μόνο τη διατροφή. Το ένα τέταρτο των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως αφορά την καλλιέργεια βάμβακος. Τα οργανικά υλικά καλλιεργούνται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ αποφεύγεται το βάψιμο με συνθετικές βαφές. Ντύνοντας, λοιπόν, το μωρό σας με ρούχα από οικολογικές ίνες προστατεύετε το δέρμα του από τις χημικές ουσίες. Και μην ανησυχείτε: το ότι τα ρούχα αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι δεν είναι κομψά και χαριτωμένα.
5. Κάνετε το δωμάτιό του οικολογικό
Μεταμορφώστε το παιδικό δωμάτιο σε οικολογικό παράδεισο. Εάν θέλετε να κάνετε σωστή δουλειά, αγοράστε κλινοσκεπάσματα χωρίς πλαστικά υλικά και άλλα χημικά. Καθώς το νεογέννητό σας θα είναι για πολλές ώρες στο κρεβατάκι του, εξασφαλίστε του το καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Προτιμήστε σεντόνια και στρώματα φτιαγμένα από οργανικό βαμβάκι και μαλλί.
6. Μάθετε την ανακύκλωση
Με κάθε νοικοκυριό να παράγει κατά μέσο όρο έναν τόνο σκουπιδιών ετησίως και πάνω από το 80% των απορριμμάτων μας να καταλήγει σε χωματερές, ο χώρος μειώνεται συνεχώς. Επιπλέον, οι χωματερές απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. Όπως θα διαπιστώσετε, όταν προστίθεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια, τα σκουπίδια σας αυξάνονται σημαντικά. Αλλά θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα από αυτά που πετάτε μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Φυλάξτε χαρτιά, πλαστικά, μπουκάλια, τενεκεδάκια, ακόμη και παλιά ρούχα, και πηγαίνετέ τα στον πιο κοντινό κάδο ανακύκλωσης.
7. Όλα έχουν μια δεύτερη χρήση
Μειώστε τα σκουπίδια σας, ξαναχρησιμοποιώντας όσα περισσότερα προϊόντα μπορείτε. Επίσης, χρησιμοποιείτε προϊόντα μιας χρήσεως, όπως μωρομάντιλα και σαλιάρες, μόνο όταν σας είναι πραγματικά απαραίτητα (π.χ. όταν ταξιδεύετε). Διαφορετικά, θα κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας με ένα βρεγμένο πανάκι ή μια υφασμάτινη σαλιάρα.Όταν χύνεται κάτι, να το μαζεύετε με ένα σφουγγάρι και όχι με χαρτί κουζίνας. Φροντίστε επίσης να γεμίζετε το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ με ανακυκλωμένα προϊόντα (π.χ. χαρτί τουαλέτας, σακούλες για τα σκουπίδια, φακέλους).
8. Προτιμήστε μη χημικά καθαριστικά
Να χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση φυτικά προϊόντα, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα δυσκολευτείτε λίγο να τα βρείτε στο εμπόριο. Αναζητήστε τα, όμως. Αξίζει τον κόπο. Έτσι, θα προστατεύσετε και την υγεία της οικογένειάς σας και το περιβάλλον.
9.
Εξοικονομήστε ενέργεια!
Οι συσκευές παρακολούθησης του μωρού και τα απανωτά πλυντήρια σημαίνουν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Δεδομένου ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καλό θα ήταν να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν πράγματι διαφορά, καθώς έχουν τον ίδιο βαθμό φωτεινότητας, αλλά καταναλώνουν μόνο το ένα πέμπτο της ενέργειας σε σχέση με τους απλούς. Αρχικά στοιχίζουν λίγο παραπάνω, αλλά τελικά έχουν 12 φορές μεγαλύτερη διάρκεια κι έτσι μακροπρόθεσμα κάνετε οικονομία. Φροντίστε επίσης να βάζετε πλυντήριο μόνον όταν είναι γεμάτο και να μην αφήνετε την τηλεόραση με αναμμένο το κουμπί stand-by. Μια ευχάριστη έκπληξη θα σας περιμένει όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός του ηλεκτρικού.
10.
Θηλασμός σημαίνει οικολογία!
Αν θέλετε να γίνετε η τέλεια οικολογική μαμά, προτιμήστε τον θηλασμό από το μπιμπερό! Δεν καταφέρουν όλες οι μαμάδες να θηλάσουν τα μωρά τους, γι' αυτό μην ανησυχήσετε εάν δεν είστε τυχερές. Εάν όμως τα καταφέρνετε, συνεχίστε όσο μπορείτε. Θα ωφελήσετε και το περιβάλλον.Με τον θηλασμό δεν χρειάζεστε πλαστικά μπουκάλια, συνθετικές πιπίλες, αποστειρωτές, γάλα σκόνη και τις συσκευασίες, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται. Έτσι κάνετε μεγάλη οικονομία χρημάτων, αλλά και από οικολογικής πλευράς εξοικονομείτε ενέργεια και μειώνετε τα σκουπίδια.

Πρακτικές συμβουλές για οικολογική οδήγηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, πολλοί από εμάς προτιμήσαμε για τις μετακινήσεις μας τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα καλύτερα ποδήλατο (μικρό, καθόλου θορυβώδες, δε χρειάζεται καύσιμα και μας κρατάει σε φόρμα). Επειδή όμως μια μέρα δεν είναι αρκετή, ας προσπαθήσουμε όλοι μας να μειώσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου στην καθημερινότητα μας και να μάθουμε να οδηγούμε οικολογικά.

Οδηγώντας με το σωστό τρόπο μπορούμε να εξοικονομήσουμε καύσιμα και χρήματα βοηθώντας έτσι το περιβάλλον και την τσέπη μας! Τα οφέλη της οικολογικής οδήγησης είναι πολλά, ενώ έχει υπολογιστεί ότι μέσα στην πόλη δεν επηρεάζεται ο τελικός χρόνος του ταξιδιού. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε:

• 10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.
• 10-25% λιγότερα ατυχήματα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
• Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης.
• Μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλιση.
• Αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες.
• Ίσος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση με τον συνήθη τρόπο οδήγησης.

Πρακτικές συμβουλές για να οδηγείτε οικολογικά


• Οδηγείτε με υψηλή σχέση μετάδοσης (μεγάλη «ταχύτητα») στις χαμηλές στροφές του κινητήρα.
• Αποφεύγετε να πατάτε το γκάζι πολύ και προτιμήστε να το πιέζετε με το πόδι σας όσο πιο λίγο γίνεται: όσο πιο βαθιά βυθίζεται το πετάλι τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνεται, ανεξάρτητα από τις στροφές του κινητήρα.
• Προβλέψτε την απαιτούμενη επιτάχυνση ή επιβράδυνση ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας. Αν για παράδειγμα καθώς κινείστε ο φωτεινός σηματοδότης μπροστά σας έχει ‘ανάψει’ κόκκινο, μην περιμένετε να φτάσετε μέχρι εκεί για να φρενάρετε. Αφήστε το αυτοκίνητο να επιβραδύνει νωρίς και σταδιακά με την ελάχιστη (ή και καθόλου) κατανάλωση καυσίμου.
• Επιταχύνετε γρήγορα το αυτοκίνητό σας.
• Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις μετάδοσης (με άλλα λόγια οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).
• Αποφύγετε κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας.

Αν το αυτοκίνητο σας διαθέτει υπολογιστή ταξιδίου, τότε έχετε έναν πρώτης τάξεως ‘δάσκαλο’ προκειμένου να τελειοποιήσετε την οικολογική οδήγηση. Απλώς επιλέξτε την ένδειξη με τη στιγμιαία κατανάλωση και προσπαθήστε να μειώσετε όσο δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου σε αληθινό χρόνο, καθώς θα εφαρμόζετε τις παραπάνω συμβουλές.

Ελέγχουμε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή πίεση των ελαστικών είναι σημαντικός παράγοντας για την εξοικονόμηση καυσίμου. Μια μικρή απόκλιση από το κανονικό φούσκωμα, μπορεί να σας κοστίσει πολλά. Αν τα λάστιχά δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε 1,2-3,7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο!

Η "γένεσις" του παράδεισου και οι διαχειριστές του

ΓΕΝΕΣΙΣ κεφ. Α΄
27 ΚΑΙ ΕΠΟΙΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΟΥ ΕΠΟΙΗΣΕΝ ΑΥΤΟΝ ΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥ ΕΠΟΙΗΣΕΝ ΑΥΤΟΥΣ
28 ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΣΕΝ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ ΑΥΞΑΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΥΣΑΤΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΕΤΕΙΝΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΖΩΟΥ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
30 ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΕΤΕΙΝΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΝ ΕΡΠΕΤΟΝ ΕΡΠΟΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΝ ΕΝ ΕΑΥΤΩ ΨΥΧΗΝ
ΖΩΣΑΝ ΕΔΩΚΑ ΠΑΝΤΑ ΧΛΩΡΟΝ ΧΟΡΤΟΝ ΕΙΣ ΤΡΟΦΗΝ
ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΝ ΟΥΤΩ
31 ΚΑΙ ΕΙΔΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΝΤΑ ΟΣΑ ΕΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΗΣΑΝ ΚΑΛΑ ΛΙΑΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΝ ΕΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΙ ΗΜΕΡΑ ΕΚΤΗ
2o Κεφάλαιο
2 ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗ ΕΒΔΟΜΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΥΘΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΜΕ
3 ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗΝ ΚΑΙ ΗΓΙΑΣΕΝ ΑΥΤΗΝ ΔΙΟΤΙ ΕΝ ΑΥΤΗ ΑΝΕΠΑΥΘΗ ΑΠΟ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΙΣΕ ΚΑΙ ΕΚΑΜΕΝ Ο ΘΕΟΣ.

Και ο Θεός αναπαύτηκε την έβδομη μέρα...
Και έβαλε τον άνθρωπο διαχειριστή στον Παράδεισο-Γη
Έβαλε την εικόνα Του διαφεντευτή και κυρίαρχο
Και αυξήθηκε
Και πληθύνθηκε
Και γέμισε τη γη παιδιά
Παιδιά και έργα, τα έργα του ανθρώπου.
Αλλά η εικόνα Του αμαυρώθηκε
και έχασε την Αιδώ και τη Δίκη
και έπεσε στην ύβρη από απληστία,
και έγινε ο άνθρωπος η χειρότερη απειλή
για το σπίτι του, τον παράδεισο-Γη,
έγινε θεριό για τα παιδιά του, έγινε λύκος
λύκος αχόρταγος για δύναμη, εξουσία, ηδονές άνομες....


Ευτυχώς όμως, υπάρχει ελπίδα...
υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γνοιάζονται,
που τρέχουν, που δίνουν και τη ζωή τους
για να διορθώσουν, να αποκαταστήσουν
το άδικο...
υπάρχουν ακόμα οι φωνές και η δράση
των εθελοντών της ΑΓΑΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ - ΓΗ

SOS για το Περιβάλλον...

SOS για το Περιβάλλον...

της Μαριάννας Τζάννε

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία απίστευτη βαρβαρότητα που δεν έχει προηγούμενο!
Θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, αρκούδες, σκυλιά σφαγιάζονται είτε από καπρίτσιο κάποιων διεστραμμένων εγκεφάλων είτε γιατί η ίδια η πολιτεία αδυνατεί να λάβει μέτρα περιφρούρησης των εθνικών δρόμων για να εμποδίσει το θυσιαστήριο που συντελείται εδώ και καιρό με τις νεκρές αρκούδες στην Εγνατία.
Η λίστα των θυμάτων μακριά και τα περιστατικά της ανθρώπινης βίας στα είδη του ζωικού βασιλείου τραγικά πολλά, παρά το γεγονός ότι μόνο 1 στα 20 θύματα γίνονται γνωστά.
Και όμως, εδώ και χρόνια η πολιτεία χρηματοδοτεί γενναιόδωρα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προστασία των ειδών. Γίνονται γιορτές για το περιβάλλον, θυμόμαστε και τιμούμε περιβαλλοντικές επετείους αλλά ολόκληρο το Αιγαίο, τα βουνά και τα χωριά μας σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να πολιορκούνται από τους βαρβάρους.
Τελευταίο κρούσμα τα δηλητηριασμένα δολώματα στα σκυλιά στα Γρεβενά και ποιος να ξεχάσει – πριν λίγες μέρες- την πυροβολημένη στο κεφάλι φώκια, ηλικίας μόλις τεσσάρων μηνών στην Εύβοια!
Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια και όχι μόνο είδη αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και έρχονται να αποκαλύψουν την αδυναμία της πολιτείας στην προστασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση περιοχών με περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες.
Επικίνδυνα σιωπηρή η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος που εκτός από ρυθμίσεις τύπου ημιυπαίθριων είναι ανάγκη να κατανοήσει ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν έρχεται μόνο από το τσιμέντο.
Ο θεσμός των προστατευόμενων περιοχών (δόξα το θεό 29 στον αριθμό) που έχει θεσπίσει από τις αρχές του 2000 το υπουργείο για να μπορεί η πολιτεία να βάλλει όρους και κανόνες σε ευαίσθητα οικολογικά περιοχές που χρήζουν αυξημένων μέτρων προστασίας, υπολειτουργεί. Είτε γιατί ποτέ καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει μία σταθερή ροή χρηματοδότησης για τους φορείς που να παρέχει μια συνέχεια στην λειτουργία τους είτε γιατί ακόμη και εκεί που βρέθηκαν οι πόροι, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κενά.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Φορέας Διαχείρισης του Κηφισού ποταμού ο οποίος καλείται να προστατεύσει μια αχανή έκταση που ξεκινά από το Φάληρο και καταλήγει στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Ο φορέας, ελλείψει πόρων, έχει απολύσει 10 άτομα προσωπικό και η περιοχή που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Αθήνας, παραμένει κυριολεκτικά ξέφραγο αμπέλι.

Ταΐζοντας τους Αετούς

Το υπερβολικό κρύο, που ενέκυψε, τον Ιανουάριο του 2010 στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι, και το Άλτον του Ιλλινόις ανάγκασε ένα μεγάλο αριθμό αετών, να περιφέρονται σε κατοικημένες περιοχές αναζητώντας τροφή. Λόγω του ψύχους δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα ψάρια που ήταν συγκεντρωμένα στο κάτω μέρος του ποταμού.
Κάποιες ευγενικές ψυχές αποφάσισαν να τροφοδοτήσουν με τροφή του αετούς, για να ανταπεξέρθουν στο κύμα του ψύχους και να επιβιώσουν.
Μάζεψαν λοιπόν ψάρια και τροφοδοτούσαν με τροφή την ομάδα των αετών που είχε συγκεντρωθεί στην ακτή.
Στις φωτογραφίες, που τράβηξε ένας δάσκαλος μπροστά από το σπίτι του, φαίνεται τι ακριβώς συνέβη.
Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!!!
Ένα όμορφο πρωινό ταΐζοντας τους αετούς.

Όταν έριξαν τα ψάρια οι αετοί ξεπέρασαν τον φόβο για τους καλούς Σαμαρείτες, και ρίχτηκαν στο φαγητό.
Οι αετοί συναγωνίζονται για τα ψάρια.
Ο Φωτογράφος είναι πολύ κοντά.

Εδώ οι άνθρωποι που τους ταΐζουν. Είναι πολύ κοντά.
Ο Αμερικάνικος φαλακρός Αετός πριν μερικά χρόνια ήταν είδος υπό εξαφάνιση

Εκδρομή και δωρεάν οικοξεναγήσεις στο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα

Το Εθνικό Πάρκο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν το γνωρίζουμε όλοι. Ειδικά όσοι κατοικούμε στη νότια Ελλάδα.

Επειδή όμως πάντα δίνονται ευκαιρίες να ταξιδέψουμε, να δούμε και να απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης, καλό είναι να μάθουμε ότι υπάρχει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το Εθνικό Πάρκο συμμετέχοντας στις δωρεάν μηνιαίες οικοξεναγήσεις που διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Εχεδώρου.
Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, τις εκβολές του Γαλλικού και του Λουδία ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους.

Πρόκειται για μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 270 είδη πουλιών, ανάμεσα τους σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μελανοκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες αποικίες φωλιάσματος ερωδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοχή θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.
Το ραντεβού για τις ξεναγήσεις, που θα γίνονται με μίνι μπας, θα δίνεται στις 10 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και η επιστροφή θα είναι περίπου στις 2:30 – 3:00. Οι διαδρομές θα καθορίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, πρέπει έγκαιρα να δηλωθούν οι συμμετοχές.
Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις ξεναγήσεις.
Οδηγίες για τους επισκέπτες
Παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες για τη συμμετοχή σας:
- Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες π.χ. καπέλο για τον ήλιο, μπότες σε περίπτωση βροχής.
- Θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό και, όσοι επιθυμούν, κάποιο ελαφρύ κολατσιό.
- Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής σας παρακαλείστε να ειδοποιήσετε κατά το δυνατόν τουλάχιστον τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία της ξενάγησης, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν άλλοι επισκέπτες.

Πληροφορίες: επικοινωνήστε με τις κ. Κορίνα Μπέμπη, Λία Παπαδράγκα ή κάντε κλικ στο www. axiosdelta.gr.

Τέλος στο βάναυσο και ανήθικο εμπόριο γούνας

Θα βάψουμε κι εμείς τα χέρια μας με αίμα;
Εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και μαζική αντίδραση όλων των Θεσσαλονικέων στη φρίκη του αιματοβαμμένου εμπορίου γούνας, διοργανώνουν ζωοφιλικές και οικολογικές οργανώσεις της πόλης
Στόχος είναι να ενημερωθούν όλοι οι συμπολίτες μας για την τραγική αλήθεια που κρύβεται πίσω από ένα «εντυπωσιακό» γούνινο παλτό και για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης και θανάτου των γουνοφόρων ζώων.
ΓΟΥΝΑ: ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ
ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, εκτός κι αν είμαστε κτήνη!
Στόχος είναι να συνταχθούμε όλοι στον κοινό παγκόσμιο αγώνα και να στείλουμε το ηχηρότερο μήνυμα καταδίκης σε μόδιστρους και επιχειρηματίες, καθώς και στις ανάλγητες κυβερνήσεις, που αντί να προωθήσουν και να στηρίξουν οικονομικά έντιμες και οικολογικές παραγωγές, εξακολουθούν να χαϊδεύουν το …τρίχωμα των εμπόρων του θανάτου!
Στόχος είναι να αντιληφθούμε επιτέλους όλοι ότι όποιος φοράει σήμερα γούνα δεν γίνεται όμορφος, αλλά συνειδητά ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ας μιλήσουμε με αριθμούς!
* Έως και 400 ζώα χρησιμοποιούνται μόνο για μία γούνα!
* Περίπου 50 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται ετησίως για τη γούνα τους, με τους πιο βάναυσους τρόπους.
* Κάθε χρόνο, χιλιάδες αλεπούδες, λύκοι, ελάφια, σκύλοι, γάτες, άγρια ζώα, αρπακτικά πουλιά, ακόμη και είδη υπό εξαφάνιση, σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται από παγίδες.
* Τα ζώα αργοπεθαίνουν στις παγίδες για μέρες. Ένα από τα 4 ζώα που παγιδεύονται, δραπετεύουν μασώντας και κόβοντας το ίδιο τους το πόδι, απλά για να πεθάνουν αργότερα από αιμορραγία, πυρετό ή γάγγραινα.
* Οι αλεπούδες εκτροφείου περνούν όλη τους τη ζωή σε άθλιες συνθήκες: ως 4 ζώα σε ένα κλουβί ενός τετραγωνικού μέτρου, βρώμικα και σε συνεχές στρες, που τα οδηγεί σε κατάσταση τρέλας. Και αυτή η αθλιότητα δεν αφορά μόνο τις αλεπούδες, αλλά όλα τα γουνοφόρα ζώα!
Πώς θέλετε να σας… δολοφονήσουμε;
* Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να χαλάσει η γούνα τους και για να μειωθεί το οικονομικό κόστος, χρησιμοποιούνται οι πιο φριχτές μέθοδοι:χτυπήματα με σφυριά και μπαστούνια στο κεφάλι, σπάσιμο του σβέρκου, δηλητηριασμός με στρυχνίνη, πνίξιμο με κρεμάλες ή σε νερό, ασφυξία με τοξικά αέρια, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κλωτσιές μέχρι θανάτου στο θώρακα.
* Οι μέθοδοι αυτές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλές φορές τα ζώα είναι ακόμη ζωντανά και με πλήρεις τις αισθήσεις τους στη διάρκεια του γδαρσίματος – ακόμη και για αρκετές ώρες μετά!
* Για τις «κυρίες» που προτιμούν ένα παλτό αστρακάν, είναι αναγκαίο να γνωρίζουν ότι αυτό φτιάχνεται με τον πιο …ευγενικό τρόπο. Ξεκοιλιάζοντας, δηλαδή, το έγκυο ζώο και γδέρνοντας το έμβρυο ζωντανό!!!
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΟΥΝΑΣ;
Το σύνθημα των πολέμιων του εμπορίου γούνας παγκοσμίως ότι «Χρειάζονται πολλά ζώα για να γίνει μια γούνα και μόνο ένα για να τη φορέσει» είναι χαρακτηριστικό και σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Κανένας λόγος δεν υπάρχει για να συνεχιστεί το εμπόριο του θανάτου, παρά μόνο η ανθρώπινη ματαιοδοξία και ο ανούσιος ναρκισσισμός, στηριζόμενος στην ομορφιά ενός άλλου πλάσματος που τώρα είναι νεκρό και η ευθύνη είναι δική μας!
Αντί-οικολογικό έγκλημα
* Η γούνα επιβαρύνει και το περιβάλλον. Για την κατασκευή μίας γούνας από ζώα εκτροφείου χρειάζεται 40 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι για την κατασκευή μίας ψεύτικης.
Είναι, όμως, πολλά τα λεφτά!!!
* Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία, τα κέρδη από το εμπόριο γούνας ανήλθαν το 2005 σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παγκόσμια δεδομένα
* Τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες παρατηρείται ένας μικρός περιορισμός στη χρήση της γούνας, χάρη στην πληροφόρηση του κοινού. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει η μεγαλύτερη καταναλώτρια γούνας.
* Διαδεδομένο και …λογικό θεωρείται το εμπόριο γούνας σε Ασία, Άπω Ανατολή και Ρωσία.
* Η Κίνα και σε αυτήν την περίπτωση κατέχει το αρνητικό ρεκόρ, αφού είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή και εξαγωγή γούνας (30% από άγρια ζώα και 70 από εκτροφείων).
Απογοήτευση και από την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα στη χώρα μας, η παραγωγή και το εμπόριο γούνας προβάλλονται χρόνια τώρα ως η μοναδική πηγή επιβίωσης, ειδικά στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, ότι η μακρόχρονη παράδοση είναι δύσκολο να αλλάξει. Και σαν να μην έφταναν αυτές οι αναλήθειες, το Ελληνικό Κέντρο Γούνας επιμένει να ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης επιδότηση για τη δημιουργία νέων εκτροφείων!
Δυστυχώς, στη χώρα που «γέννησε» τον πολιτισμό, αποδεικνυόμαστε απολίτιστοι και απαίδευτοι. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούμε να ανοίξει η ίδια έναν αναπτυξιακό δρόμο για την Ελλάδα, ωθώντας και στηρίζοντας οικονομικά σύγχρονες επιχειρήσεις (οικολογικές, βιολογικής καλλιέργειας κλπ.)
Όλοι μας οφείλουμε να εξελισσόμαστε, διευρύνοντας τις γνώσεις μας και να δρούμε ηθικά και με σεβασμό στα υπόλοιπα πλάσματα της φύσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι φθηνές δικαιολογίες.
Καλούμε την Πολιτεία:
* Να βάλει φραγμό στο ανήθικο εμπόριο γούνας.
* Να σταματήσει τις εισαγωγές-εξαγωγές γούνας.
* Να διακόψει τις επιχορηγήσεις επιχειρήσεων γούνας,
* Να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει άλλου είδους δραστηριότητες, όπως η κατασκευή και εμπορία συνθετικής γούνας.
Τι μπορούμε και ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε ΟΛΟΙ ΑΜΕΣΑ:
* Ποτέ να μην αγοράζουμε γούνα ή ρούχα με στολίδια γούνας (γιακάδες, μανίκια, γάντια κλπ.) ή γούνινα παιχνίδια και διακοσμητικά. Ελέγχουμε στην καρτέλα τι υλικό έχει χρησιμοποιηθεί και, αν έχουμε και την παραμικρή αμφιβολία, δεν το αγοράζουμε.
* Να μην ψωνίζουμε από καταστήματα, σχεδιαστές και εταιρίες που χρησιμοποιούν γούνες για οποιοδήποτε προϊόν τους.
* Εξαιρετικά σημαντικό είναι να ενημερώσουμε τους πωλητές ή τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ή εταιριών, για το λόγο που αποφασίσαμε να μην αγοράσουμε το προς πώληση προϊόν. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να παίζει με τις ζωές αθώων πλασμάτων, ότι δεν μπορούν να υποβιβάζουν τη νοημοσύνη μας και ότι είναι καιρός να αρχίσουν να υπολογίζουν τη ζημία τους διότι μας χάνουν από πελάτες!
* Ας μιλήσουμε στους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες για τη φρικτή αλήθεια του εμπορίου γούνας. Να τους δώσουμε φυλλάδια, να δείξουμε φωτογραφίες και βίντεο (σημείωση: μπορείτε να βρείτε στο www.argosgr.org/fur.html ). Συχνά, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν συνειδητοποιήσει το αιματοβαμμένο …παρελθόν μιας γούνας!
Η εκδήλωση – διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 6-9 το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιό της θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό και θα προβληθούν βίντεο με συγκλονιστικά ντοκουμέντα, που αποκαλύπτουν το μέγεθος της ανθρώπινης φρίκης και εξουσίας εναντίον ανυπεράσπιστων ζώων.
Συνεργάζονται η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, το Ζωοφιλικό Σωματείο «Ο Άργος», η Δράση για την Άγρια Ζωή και το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

ΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΓΟΥΝΑ,
ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΝΟΗΣΕΙ Η ΦΥΣΗ!

Μην χαρίζετε ζώα στα παιδιά. Χαρίστε αγάπη και σεβασμό για τη ζωή!


Η ζωή έχει αξία.
Δεν μπαίνει στο συρτάρι, ούτε πετιέται στα σκουπίδια, όταν βαρεθούμε.
Αναλογιστείτε την ευθύνη.
Μην χαρίζετε ζώα στα παιδιά.
Χαρίστε αγάπη και σεβασμό για τη ζωή!

Τι θα σου έλεγε το σκυλάκι σου, αν μπορούσε να μιλήσει; Husky Dog Talking - " I love you "

Εγώ, ο σκύλος σου…

Γράφει ο Αλέξανδρος Καπελλάκης

1. Η ζωή μου θα διαρκέσει 10-15 χρόνια. Κάθε αποχωρισμός και εγκατάλειψη με πληγώνει. Παρακαλώ σκέψου το πριν με αποκτήσεις.
2. Δώσε μου χρόνο να καταλάβω τι θέλεις από μένα. Βρες μου ένα δάσκαλο να μου μάθει τη γλώσσα σου.3. Έχε μου εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό για να γίνω ευτυχισμένος.
4. Μη θυμώνεις μαζί μου και μη με κλείνεις έξω για τιμωρία. Εσύ έχεις τη δουλειά σου, την διασκέδασή σου και τους φίλους σου. Εγώ έχω μόνοεσένα.
5. Μίλα μου μερικές φορές. Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνω τις λέξεις σου, καταλαβαίνω τη φωνή σου.
6. Θυμήσου ότι ποτέ δεν ξεχνώ πώς μου συμπεριφέρεσαι.
7. Παρακαλώ μη με χτυπάς. Εγώ δεν μπορώ να σε χτυπήσω, αλλά μπορώ να δαγκώσω και να μαδήσω πράγματα και σου ορκίζομαι ότι δε θέλω να το κάνω.
8. Πριν μου βάλεις τις φωνές γιατί δε συνεργάζομαι ή τεμπελιάζω ή είμαι «ξεροκέφαλος», αναρωτήσου μήπως κάτι με ενοχλεί. Ίσως να μην τρώω το σωστό φαγητό, να κάνει πολύ ζέστη ή κρύο ή η καρδιά μου να είναι αδύναμη και γερασμένη.
9. Φρόντισέ με όταν γεράσω. Κι εσύ θα γεράσεις κάποια μέρα και θα χρειαστείς αγάπη και φροντίδα.
10. Να είσαι μαζί μου στο τελευταίο δύσκολο ταξίδι. Ποτέ μην πεις «δεν μπορώ να παρακολουθήσω» ή «ας γίνει όταν λείπω». Μείνε δίπλα μου μέχρι τη στερνή μου πνοή. Τα πάντα είναι ευκολότερα για μένα ότανεσύ είσαι δίπλα μου και μου κρατάς το πόδι ή μου χαϊδεύεις το κεφάλι.

Να θυμάσαι, σε αγαπώ!
Υπογραφή

Ο Σκύλος σου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Βιολογική Μελισσοκομία στην πράξη:

Βιολογική Μελισσοκομία στην πράξη:

  1. 1. Η μέλισσα πετάει σε ακτίνα 3,5 km. Απαγορευεται η τοποθέτηση μελισσιών σε επιβαρυμένες περιοχές. (καλλιέργειες, αστικα/περιαστικά σημεία κλπ.) Τα βιολογικά μελίσσια μετακινούνται σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η μέλισσα δεν πεθαίνει πάντα αν επισκευθεί ένα μολυσμένο λουλούδι. Όπως και ο άνθρωπος έχει κάποια επιτρεπόμενα όρια δηλητηρίου στον οργανισμό της. Και αν σε όλη την ζωή της κάθε μέλισσα παράγει ένα (1) γραμμάριο μέλι, είναι σαφές ότι οι κατά μέσο όρο 60.000 μέλισσες κάθε παραγωγικής κυψέλης , μπορούν όντως να παράξουν μολυσμένο μέλι.

  2. 2. Υψηλά κόστη: Βιολ.πιστοποιημένη κηρήθρα,ειδικά χρώματα στις κυψέλες,

  3. 3. Μειωμένες ή μηδενικές παραγωγές λόγω μεγαλύτερης κλιματικής εξάρτησης.(Αφήνονται πάντα πολλά μέλια για τις κακές κλιματικές στιγμές).

  4. 4. Απουσία τροφοδότησης (σιρόπι/ζυμάρι ζάχαρης κλπ.) στις κυψέλες μπαίνει μόνο μέλι. (επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση λιμοκτονίας με βιολoγική πιστοποιημένη ζάχαρη και μέχρι 15 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης μελιττοφορίας.)

  5. 5.Απουσία φαρμάκων (βιολ. μέθοδοι μόνο)

  6. 6.Όχι αναμίξεις διαφορετικών μελιών στο συσκευαστήριο, θέρμανση κλπ, κάθε τρύγος συσκευάζεται όπως συλλέγεται και δεν βγαίνει ποτέ το ίδιο μέλι (καμμία χρονιά δεν είναι ίδια κλιματικά με κάποια προηγούμενη).

  7. 7. Έλεγχος από Πιστοποιητικό Οργανισμό ότι εφαρμόζονται όλα τα ανωτέρω, καθώς και η ύπαρξη Συσκευαστηρίου με Αδεια Υγειονομικού για συσκευασία τροφίμων.

  8. 8.Τήρηση Ημερολογίου Εργασιών & Πωλήσεων ανά είδος και πελάτη, αιφνιδιαστικές επισκέψεις από Ελεγκτές-Γεωπόνους στο συσκευαστήριο και στα μελίσσια. (Δίδεται συνεχής ενημέρωση για τις εργασίες και τις μετακινήσεις των μελισσιών).


    9. ΚΑΙ ΠΑΝΟ ΑΠ΄ΟΛΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!!!!!


Οι 3 βασικότερες τροφές στην ανθρώπινη διατροφή είναι:

Οι 3 βασικότερες τροφές στην ανθρώπινη διατροφή είναι: το γάλα, το αυγό και το μέλι.

Το μέλι είναι ένα φυσικό και αγνό προιόν (συνήθως γλυκό) με υψηλή βιολογική αξία και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, το οποίο παράγεται μέσα στην κυψέλη από μέλισσες που επεξεργάζονται το νέκταρ ανθέων (λουλουδιών ή δέντρων-κρυσταλλώνει πάντα- αργά ή γρήγορα), ή το μελλίτωμα δένδρων (δεν κρυσταλλώνει) που συνέλεξαν στην φύση.

Ως τελικό προιόν το μέλι μετα τις εργασίες εντός της κυψέλης είναι ένα υδατικό διάλυμμα ουσιών που περιέχει κατά μέσο όρο.:

18% νερό, 76% διάφορα ζάχαρα, 6% διάφορα συστατικά. Τα συστατικά αυτά είναι :

Μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο,ασβέστιο, σίδηρος, νάτριο, φώσφωρος, μαγγάνιο κλπ),oργανικά οξέα, πρωτείνες και αμινοξέα, ένζυμα, χρωστικές αρωματικές και γευστικές ουσίες, βιταμίνες κ.α.

Το μέλι επιδρά θετικά :

Σε προβλήματα καρδιάς, συκωτιού, αναιμίας, δυσκοιλιότητας, ελαττώνει τα μικρόβια του εντέρου, ανακουφίζει από αλλεργίες, περιέχει πιθανόν συστατικά με αντικαρκινική δράση, βοηθάει στην επούλωση εγκαυμάτων και χρόνιων πληγών, προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση και διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Επίσης στην κόπωση διότι είναι πηγή ενέργειας που απορροφά αμέσως ο οργανισμός αντίθετα με την ζάχαρη που είναι δυσκολόπεπτο βιομηχανικό προιόν με χημικά κατάλοιπα.

Το ελληνικό μέλι υπερέχει των εισαγόμενων λογω του ξηρού μεσογειακού κλίματος και της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας σε μελισσοκομικά φυτά τα περισσότερα των οποίων είναι αρωματικά και φαρμακευτικά( βότανα).

Από την αρχαιότητα και μέχρι τον 18Ο αιώνα (μέχρι την βιομηχανική επανάσταση), το μέλι ήταν το μόνο ζαχαρώδες τρόφιμο στην διάθεση της ανθρωπότητας. Από αρχαία ευρήματα και έγγραφα (πλάκες από αργιλο στους Ασσύριους, πάπυρους στην Αίγυπτο κλπ) βεβαιώνεται ότι το μέλι τιμούνταν ιδιαίτερα και χρησιμοποιούνταν ως τρόφιμο αλλα και ως φάρμακο σχεδόν από όλους τους λαούς της αρχαιότητας. Το χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι, οι Έλληνες και άλλοι. Αντίστοιχες θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονταν στο μέλι και στην Ασία (αρχαία Κίνα-Ινδία). Οι αρχαίοι Ινδοί απέδιδαν στο μέλι πολύπλευρες θεραπευτικές ιδιότητες για τόνωση του οργανισμού.

Αναφέρεται στον Ιπποκράτη, τον Πυθαγόρα, τον Δημόκριτο, τον Αριστοτέλη, τον Ανακρέοντα, τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Πλίνιο, τον Οβίδιο, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Αγόραζε μέλι και όχι μόνο, με πλαστά χαρτονομίσματα

Δεν… γλυκάθηκε ο 48χρονος παραχαράκτης που αγόραζε μέλι από έναν 72χρονο στην Καλαβρούζα της Ναυπάκτου! Ο παραγωγός αντιλήφθηκε ότι τον πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα και ειδοποίησε αστυνομικούς οι οποίοι τον συνέλαβαν και διαπίστωσαν ότι σκόπευε να πλημμυρίσει την αγορά της περιοχής με «πέτσινο» χρήμα!

Ο 48χρονος συνελήφθη στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, όταν οι άνδρες του τμήματος Ναυπάκτου έκαναν έλεγχο στο αυτοκίνητό του και βρήκαν άλλα 23 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ καθώς και 710 ευρώ σε γνήσια χαρτονομίσματα, από τα ρέστα που είχε πάρει από άλλες αγορές του με πλαστά!

Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε αγοράσει συνολικά 72 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ πληρώνοντας 20 ευρώ για το καθένα! Όταν ρωτήθηκε για την ταυτότητα του ανθρώπου που του τα πούλησε, απάντησε πως δεν τον γνώριζε!

Η έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστεί η πηγή των πλαστών χαρτονομισμάτων, ενώ ο 48χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου κατηγορούμενος για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.