Η αντιβακτηριακή δράση του μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά των υπερμικροοργανισμών
The Economist
Τα νοσοκομεία προσφέρουν περισσότερα από το να στεγάζουν ασθενείς όταν αυτοί υφίστανται θεραπευτική αγωγή. Προσφέρουν επίσης κατάλληλους παραδείσους για επικίνδυνα βακτήρια, επειδή με τον συνωστισμό άρρωστων ατόμων σε έναν χώρο δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής ασθενειών. Με την προσθήκη και του «ραντίσματος» με αντιβιοτικά, αναδύονται ποικιλίες μικροοργανισμών ανθεκτικές στα φάρμακα – υπερμικροοργανισμοί που ενδημούν σε πολλά θεραπευτήρια.
Ωστόσο, ένας γιατρός πιστεύει ότι επανανακάλυψε ένα παλιό όπλο που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη μάχη κατά των εχθρών. Το όπλο αυτό είναι το μέλι. Το μέλι συνηθιζόταν να χρησιμοποιείται πριν από την εξάπλωση των αντιβιοτικών. Χρησιμοποιείται ακόμα σε κάποιες χώρες. Μια αυστραλιανή εταιρεία παρασκευάζει ένα προϊόν που ονομάζεται Medihoney για ιατρική χρήση. Η σύσταση του προϊόντος αυτού είναι πιστοποιημένη στην Ευρώπη, αλλά δεν πολυχρησιμοποιείται εκεί, επειδή οι γιατροί έχουν συνηθίσει να γράφουν συνταγές συμβατικών αντιβιοτικών.
Η Arne Simon της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία είναι επικεφαλής μιας διεθνούς μελέτης για τη σύγκριση του μελιού με υπάρχοντα αντιβακτηριακά φάρμακα. Η έρευνα θα συμπεριλάβει 150 ασθενείς σε μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας.
Η δρ Simon έχει ήδη χρησιμοποιήσει μέλι σε 150 ασθενείς, οι οποίοι δεν αντιδρούσαν σε θεραπευτική αγωγή, με μερικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Οι ασθενείς ήταν συχνά παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξασθενήσει εξαιτίας χημειοθεραπείας, η οποία –μετά την εγχείρηση– άφησε πληγές οι οποίες ήταν ευάλωτες σε μολύνσεις. Στο ένα τρίτο από αυτά τα παιδιά χορηγήθηκαν μερικά αντιβιοτικά ενώ συγχρόνως οι πληγές τους καλύφθηκαν με μέλι. Ενας ασθενής, του οποίου οι πληγές μολύνθηκαν από την ενδεχομένως θανατηφόρα ποικιλία του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus Aureus), ο οποίος είναι ανθεκτικός στο αντιβιοτικό Methicillin (MRSA) και ο οποίος δεν μπόρεσε να αντιδράσει σε άλλα φάρμακα, απαλλάχθηκε από αυτόν τον υπερμικροοργανισμό εντός 48 ωρών μετά τη λήψη της θεραπευτικής αγωγής με μέλι.
Πολλαπλή δράσηΕρευνα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έδειξε ότι το μέλι θεραπεύει, επειδή προσβάλλει βακτήρια με πολλούς συγχρόνως τρόπους. Επειδή το μέλι αποτελείται από κορεσμένα σάκχαρα, απορροφά νερό και στερεί τα βακτήρια από την αναγκαία υγρασία, την οποία χρειάζονται για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Καθώς οι μέλισσες παρασκευάζουν το μέλι εκκρίνουν γλυκοζοξειδάση, ένα ένζυμο το οποίο προκαλεί έκλυση του λευκαντικού υπεροξειδίου του υδρογόνου όταν αυτό έρχεται σε επαφή με τα υγρά της πληγής.Η χαμηλού επιπέδου, αλλά συχνή έκλυση αυτής της χημικής ουσίας εξασφαλίζει συστηματικές αντιβακτηριακές εκπλύσεις της πληγής. Αν και το μέλι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά, η δρ Simon πιστεύει ότι αυτό πρέπει να επανέλθει στη συμβατική ιατρική και όχι μόνο για να ζαχαρώσει το χάπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου