Τροφοδότες οροφής
Εσωτερικό καπάκι τροποποιημένο :
Πλεονεκτεί ως προς το ότι δεν ανησυχείτε ιδιαίτερα το μελίσσι και είναι μόνιμα τοποθετημένο στην κυψέλη. Όταν τοποθετείται ανάποδα δημιουργεί ένα μικρό αλλά χρήσιμο κενό στο πάνω μέρος της κυψέλης.
Μειονεκτεί ως προς το ότι οι μέλισσες κλείνουν τις εξόδους με πρόπολη με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η λήψη του σιροπιού. Επίσης το λίγο σιρόπι που παραμένει προσελκύει μυρμήγκια.
Β. Τροφοδότες που τοποθετούνται μέσα στην κυψέλη :
Μεταλλικό ή πλαστικό βάζο.
Ένα κοινό βάζο που έχει τρύπες στο καπάκι και τοποθετείται ανάποδα πάνω στα πλαίσια. Ο τροφοδότης πρέπει να ακουμπά σε δύο μικρά στηρίγματα έτσι ώστε οι μέλισσες να μπορούν να λαμβάνουν το σιρόπι (εικ. 26). Είναι χρήσιμος όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, τα μελίσσια σχηματίζουν μελισσόσφαιρα και χρειάζονται επειγόντως τροφές.
Τροφοδότης πλαίσιο (Doolitle).
Συνήθως είναι κατασκευασμένος από πλαστικό. Παρουσιάζει το μειονέκτημα ότι οι μέλισσες πνίγονται γιατί οι πλωτήρες σκαλώνουν και παγιδεύουν τις μέλισσες. Για να αποφευχθεί το πρόβλημα αυτό, τοποθετείται εσωτερικά λαδομπογιά και καλύπτεται πριν να στεγνώσει με ψιλή άμμο ώστε να δημιουργηθεί τραχεία επιφάνεια .
Πλαστική σακούλα.
Στην πάνω επιφάνειά της ανοίγονται μερικές τρύπες με μία καρφίτσα και απομακρύνεται ο αέρας. Είναι τροφοδότης μιας χρήσεως, αρκετά χρήσιμος για τη διεγερτική τροφοδοσία γιατί περιορίζει την αναγκαιότητα των καθημερινών επισκέψεων στο μελισσοκομείο.
Γυάλινος ή πλαστικός τροφοδότης εισόδου.
Τοποθετείται σε ειδική θήκη, είναι εύκολος στη χρήση, δημιουργεί προβλήματα λεηλασίας και δε συνιστάται σε εποχές με χαμηλές θερμοκρασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου